Spring til indhold

FESTIVAL “ÅRET ER 1717” – 14.-15. JULI

Den 14. og 15. juli fejres historien i Tordenskiolds By, med et udvidet festivalprogram fra kl. 11.00-18.00. Begge dage markeres Frederikshavns historie under Store Nordiske Krig. Både i og omkring Krudttårnet og i midtbyen, vil der være mange ekstra oplevelser at få – f.eks. et stort antal opvisninger med salutteringer med kanoner og sortkrudts musketter! Gæster fra Norge deltager i programmet og i optog og opvisninger i midtbyen, b.la. ved statuen af Tordenskiold. Over to dage slår Fladstrands Tambourer Anno 1717, Fredrik IVs Livgarde, Christiansand Artillerie Compagnie og Fladstrands Artillerie Compagnie, lejr i Fladstrand og byder publikum på opvisninger, masser af salutteringer samt historisk formidling. Begge dage kan publikum opleve fortællerkoncerter i Krudttårnets 1. sal, og på Krudttårnspladsen kan man se gamle håndværk som arbejde med uld, valkning og fremstilling af tøj. Mad og drikke er der rigeligt af i den historiske forlægning. Traditionen tro byder Fiskehuset igen på lækre Tørrede Jyder og skummende fadøl. Er man ikke til denne specielle egnsret, byder boderne også på fiskefrikadeller, store stegte grillpølser, små pandekager, arme riddere mm..

FREDAG 14. juli:

11.00 Tordenskiolds By: Festivalsalut – Det danske søforsvars løsen – 3 kanonskud!

11.00 Tordenskiolds Bys 10 nye børneaktiviteter åbner!

12.00 Salut fra scenen med eksercits Christiansand Artillerie Compagnie

12.30 Fredrik IV livgarde viser eksercits og saluterer med flintmusketter på scenen

13.00 “Den første gang”! Fortællekoncert med Morten Nordheim og Jan Michael Madsen på 1. sal i Krudttårnet. Historier og sange om Tordenskiold, Fladstrand og Kattegat. Fortællingen begynder da Peter Wessel som 14-årig første gang står på en dansk strand.

13.00 Pistol duel ved det store kompas! Under kommando af Tordenskiolds Soldater Fladstrand.

13.30 Koncert med Fladstrands Tambourer Anno 1717. Spilles på 1. sal i Krudttårnet.

14.00 Artillerie opvisning! Krudttårnet skyder mod svensk fregat! Anråbning af publikum går forud for salutskydning.

14.30 Fredrik IV livgarde viser eksercits og saluterer med flintemusketter på scenen. Fladstrands Tambourer spiller for og fører livgarden til scenen.

15.00 Salut fra scenen med eksercits Fladstrand Artillerie Compagnie.

15.30 Spidsrod. En militær straf af en soldat, udføres under kommando af General John Monn, Corps de Garde Norge. Den stakkels soldat straffes ved under tambourmusik, at gå gennem to geledder af soldater som tildeler den straffede kæppeslag.

16.00 Fredrik IV livgarde viser eksercits og saluterer med flintemusketter på scenen. Fladstrands Tambourer spiller og fører livgarden til scenen.

16.15 Den Spanske Kappe og Gabestok på Krudttårnspladsen. Militær afstraffelse ved Frideric den IV’s Livgarde. Den Spanske Kappe – soldat skal straffes.

16.30 “Den første gang”! Fortællekoncert med Morten Nordheim og Jan Michael Madsen på 1. sal i Krudttårnet. Historier og sange om Tordenskiold, Fladstrand og Kattegat. Fortællingen begynder da Peter Wessel som 14-årig første gang står på en dansk strand.

17.00 Artillerie opvisning! Krudttårnet skyder mod svensk fregat! Anråbning af publikum går forud for salutskydning.

17.45 Afslutnings salut! Christiansand Artillerie Compagnie og Fladstrand Artillerie Compagnie.

17.55 Tappenstreg! Efter kanonsalutterne spiller Fladstrands Tambourer proppen i og dagen ud.

18.00 Tak for i dag. Tordenskiolds By lukker.

LØRDAG (Midtbyen):

10.00-10.45 Offentlig Historisk Gudstjeneste i Frederikshavn Kirke v/ sognepræst Inger Borré. Historisk inspireret gudstjeneste i Frederikshavn Kirke, med deltagelse af alle historiske grupper og offentligheden er selvfølgelig velkommen til at deltage. Efter gudstjenesten tager alle historiske deltagere opstilling udenfor Frederikshavn Kirke, og her starter optog gennem byen til Fisketorvet.

11.15 De historiske grupper ankommer i optog til Fisketorvet. Her laver de historiske grupper levende historiske optrin og skaber oplevelser for publikum ved statuen af Tordenskiold.

 * Den Spanske Kappe på Fisketorvet. En soldat har forbrudt sig på reglementet i kongens klæder og skal straffes efter tidens tradition, med den frygtede Spanske Kappe.

* Spidsrod på Fisketorvet. Endnu en militær straf af en soldat, udføres under kommando af General John Monn, Corps de Garde Norge. Den stakkels soldat straffes ved at gå på kanten af springvandet, mens soldaterne står opstillet i geled rundt om statuen. Under tambourmusik tildeles den straffede et udmålt antal kæppeslag.

* Sildebord! Soldaterne tager plads ved bordene og forsynes med en bid sild og en skål. Særlig velkomst og skål for de deltagende norske soldater.

12.00 Soldaterne stiller op til optog og marcherer gennem byen til Krudttårnspladsen. På Krudttårnspladsen tager optogets deltagere opstilling foran siddepladserne ved scenen. Livgarden går på scenen og udfører salut.

LØRDAG (Ved Krudttårnet):

12.30 Optoget ankommer til Tordenskiolds By på Krudttårnspladsen.

13.00 Pistol duel ved det store kompas! Under kommando af Tordenskiolds Soldater Fladstrand.

13.30 “Den første gang”! Fortællekoncert med Morten Nordheim og Jan Michael Madsen. Historier og sange om Tordenskiold, Fladstrand og Kattegat. Fortællingen begynder da Peter Wessel som 14-årig første gang står på en dansk strand. Sted: 1. sal i Krudttårnet.

14.00 Koncert med Fladstrands Tambourer Anno 1717 på scenen.

14.30 Artillerie opvisning! Krudttårnet skyder mod svensk fregat! Anråbning af publikum går forud for salutskydning. 

14.45 Fredrik IV livgarde viser eksercits og saluterer med flintmusketter på scenen. Fladstrands Tambourer spiller og fører livgarden frem til scenen.

16.00 Salut fra scenen med eksercits Christiansand Artillerie Compagnie.

16.30 Den Spanske Kappe og Gabestok på Krudttårnspladsen. Militær afstraffelse ved Frideric den IV’s Livgarde. Den Spanske Kappe – soldat skal straffes.

17.00 Artillerie opvisning! Krudttårnet skyder mod svensk fregat! Anråbning af publikum går forud for salutskydning.

17.45 Afslutnings salut! Christiansand Artillerie Compagnie og Fladstrand Artillerie Compagnie.

17.55 Tappenstreg! Efter kanonsalutterne spiller Fladstrands Tambourer proppen i og dagen ud.

18.00 Tak for i dag. Tordenskiolds By lukker.

Øvrige aktiviteter for hele familien i hele programtiden begge dage:

Aktiviteter for børn på Krudttårnspladsen – (oplev b.la.):
– Åbent Krudttårn – få den spændende historie om tårnet.
– På sporet af Tordenskiold (Historiejagt med medaljer)
– Kanonskydebane for børn
– Lav dit eget sværd – sværdværksted for børn
– Det Store Legekompas
– Spille Pind 
– Skyde Slangebøsse
– Fire på Stribe
– Trille Kanonkugle
– Trommeskole
– Fægteskole
– Kaste Hestesko
– Rabalder
– Affyre Bredside
– Krudttårnet skyder salut kl. 14.00

__________________________

Programmet er med forbehold for ændringer. OBS: Hunde må ikke medbringes på Krudttårnspladsen.

Translate »